Marihuana, empathie en ernstige vormen van autisme; deel I

philosopher-Simon-Blackburn

“Je kunt mensen alleen begrijpen als je hen in je binnenste voelt.”

John Steinbeck, schrijver, 1902-1968

Empathie en de simulatietheorie

Het is altijd fascinerend te zien op hoeveel manieren een high van marihuana het empathisch vermogen versterkt. Mijn belangstelling voor dit effect van marihuana werd gewekt toen ik het zo’n vijftien jaar geleden zelf ervoer. Ik vond het opwindend omdat ik al lang een filosofische belangstelling voor empathie had en mijn onderzoek zich daarop richtte.

In de moderne filosofie van de geest wierpen filosofen als mijn leraar Simon Blackburn aan het einde van de jaren ’80 van de vorige eeuw een frisse blik op theorieën over menselijk begrip en empathie. Zij pleitten voor een theorie die later bekend zou worden als de “simulatietheorie van menselijk begrip”. Daarvóór meenden cognitieve wetenschappers en filosofen dat wij anderen begrepen vanuit een aangeleerde “volkspsychologie”, een quasi-theoretische psychologische kennis, op grond waarvan we generalisaties kunnen maken en verklaren hoe mensen zich voelen en gedragen. Dit standpunt werd de “theorietheorie” genoemd, omdat het ervan uitgaat dat iedereen – meestal onbewust – een zekere psychologische theorie gebruikt om anderen te begrijpen.

De simulatietheorie komt er in het kort op neer dat we om anderen te begrijpen, gebruikmaken van een bepaald cognitief vermogen om “je in anderen in te leven”. Met andere woorden, in plaats van een psychologische theorie op anderen toe te passen, begrijpen wij hen door ons in hen in te leven en door hun ogen naar de wereld te kijken. In een poging dit empirisch te bevestigen hebben voorstanders van de simulatietheorie aangevoerd dat veel autisten (vooral hoog functionerende autisten) theoretisch-psychologische concepten en generalisaties kunnen begrijpen, maar dat  hun vermogen zich in anderen in te leven tekortschiet, wat hun problemen met hun empathisch vermogen zou verklaren. Gevallen van autismespectrumstoornis (ASS) blijven filosofen, psychologen en cognitieve en neurowetenschappers boeien in hun zoektocht naar theorieën over menselijk begrip en empathie.

Marihuana en de versterking van het empathisch vermogen
Tijdens het onderzoek voor mijn eerste marihuanastudie voor “High. Insights on Marihuana”[1] ben ik verbluffende verslagen van gebruikers tegengekomen over hoe hun empathisch vermogen werd versterkt tijdens een high. Een drukbezette vader beschreef hoe hij eens high werd voordat hij met zijn zoon ging spelen en toen pas voor het eerst begreep hoe eenzaam het kind zich voelde en hoe het ernaar verlangde dat zijn vader aandacht en tijd voor hem had. Een echtgenoot beschreef in een brief aan zijn vrouw hoe hij dankzij marihuana haar seksuele behoeften beter begreep. Een psychotherapeut vertelde dat hij altijd nuchter was als hij met zijn patiënten sprak, maar dat hij eens net toen hij high was een noodoproep van een patiënt kreeg. Zijn patiënte was tijdens het gesprek zo onder de indruk van zijn inlevingsvermogen dat zij later erop stond om voor dat uur te betalen. Deze en andere verhalen zetten mij aan het denken over mogelijke verklaringen voor de versterking van ons fundamentele vermogen om anderen te simuleren en begrijpen tijdens een high.[2]   Lees meer…

Dit vind je misschien ook leuk...

Translate »